fbpx

PIATKOVÝ RECEPTÁR – Zemiakové „ANEŠKY“ Janky Plichtovej

Kým sa naši kolegovia nafotia a popíšu svoje skvelé domáce receptové vychytávky, naša prevádzkarka Janka opäť vypekala. Rozhodli sme sa preto, že sem ešte prinesieme jeden jej recept, ktorý si veľmi rýchlo zamilujete.
,,Každé jedlo má u mňa príbeh. Tieto  ZEMIAKOVÉ dobroty, ktoré sú zvnútra mäkké ako vatička a na povrchu  chrumkavé, ma naučila piecť mama môjho bývalého šéfa- Aneška. Keďže netuším ako sa tieto „šišky“ volajú, ja ich volám Anešky. Obaľujem ich so škoricovým cukrom, tmavým holandským kakaom a moje deti majú radi malinový sneh:-)“. Takto opísala svoj dnešný recept Janka a my Vám prajeme už len príjemné pečenie a víkendové hodovanie.

SUROVINY:
42g droždie alebo 1ks sušené
400g varené zemiaky v šupke,
1PL cukor,
250 ml mlieko vlažné,
60g maslo roztopené,
500g múka preosiata,
3 žĺtka od šťastnej sliepočky,
1 ČL kôra z citróna,
0,05l Rum,
štipka soli.
Na vysmážanie olej
a na obaľovanie podľa chuti: škoricový cukor,
holandské kakao zmiešané s práškovým cukrom,
pomleté lieskovce.

POSTUP:

  1. Uvarené zemiaky na jemno nastrúhame, pridáme múku, štipku soli, rozpustené maslo, postrúhanú citrónovú kôru, kvások – ktorý sme si pripravili z vlažného mlieka, štipky cukru a štipky soli a droždia. Je jedno či dáme čerstvé alebo sušené.
      2. Primiešame žĺtky, Rum a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť
     
      3. Po hodine cesto preložíme na pomúčenú dosku a povykrajujeme šišky, valčeky a môžeme aj naplniť ľubovoľnou plnkou a vysmážame  ich na rozpálenom oleji. Ešte horúce položíme na papierový obrúsok aby sme sa zbavili prebytočného tuku a obaľujeme v škoricovom cukre, kakau, orechoch alebo čo máte radi.
     4. Šišky vysmážame v dostatočnom množstve oleja, musia plávať. Najskôr ich vložíme do rozpáleného oleja, prikryjeme pokrievkou a po malej chvíľke otočíme a už smažíme bez pokrievky, takto budú šišky krásne nadýchané.
P.S. Takýto recept sa dedí z pokolenia na pokolenie. Som rada, že sa môžem oň s vami podeliť. Veď idú fašiangy a šišky nesmú chýbať na stole v žiadnej slovenskej rodine