Tvárou „MAJSTROVSKÉHO BURGRU“ vo Food PARKu sa stal RASTISLAV STAŇA

Tvárou „MAJSTROVSKÉHO BURGRU“ vo Food PARKu sa stal RASTISLAV STAŇA

Aj Stanica Košice, podobne ako celé mesto, bude žiť počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji tou pravou hokejovou atmosférou. Okrem pripravovaných fan zón v jednotlivých prevádzkach nebude chýbať premietanie hokejových zápasov v Staničnom Pivovare, a rovnako si fanúšikovia v rôznych prevádzkach budú môcť zakúpiť počas celého trvania majstrovstiev slovenské hokejové suveníry. K hokejovej atmosfére neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo, preto sme sa pri tejto príležitosti rozhodli pripraviť pre fanúšikov ľadového hokeja špeciálne prekvapenie. V staničnom Food PARKu vás bude od apríla do konca mája sprevádzať absolútne fantastický   „MAJSTROVSKÝ BURGER“, ktorého ambasádorom nebude nik iný ako rodený Košičan, výborný hokejový brankár, majster sveta z Göteborgu 2002 a momentálne úspešný tréner mladých slovenských brankárov RASTISLAV STAŇA. Rozhodli sme sa  priniesť vám exkluzívny rozhovor s týmto úspešným športovcom, ktorý nás na chvíľu pustil do svojho gastronomického sveta a priblížil nám aj to, ako sa pripravuje na čoskoro začínajúce Majstrovstvá sveta.

Ste rodený Košičan, no ako hokejista ste už od začiatku Vašej hokejovej kariéry strávili mnoho času cestovaním a celkovo pobytmi v zahraničí. Slovenskú ako aj zahraničnú gastronómiu a ich rozdiely teda poznáte veľmi dobre. Ako si spomínate na prvé kontakty so zahraničnou kuchyňou, ktoré ste ako mladý slovenský hokejový talent absolvovali?

Prvých 18 rokov môjho života som žil na Slovensku a potom po odchode do zámoria, konkrétne do Kanady a Ameriky tak som mal trošku problém, pretože stravovacie návyky boli podstatne iné v zámorí ako sú na Slovensku. Dá sa povedať, že som aj kvôli tomuto dosť schudol. Keďže konkrétne v kanadskej rodine kde som žil, mali hlavné jedlo večer a pre mňa ako športovca bol dôležitý aj obed. Kedže som do obeda trénoval a výdaj energie bol vysoký, poobede som potreboval naozaj dobré jedlo, tak som si ho musel začať pripravovať sám. Pani domáca bola naučená pripraviť mi dobrý sendvič alebo polievku, čo mi ale nestačilo (smiech). To bol môj prvý zážitok so zahraničnou kuchyňou. Prvýkrát som sa v Kanade zároveň stretol so sushi, jedlom ktoré obľubujem, hoci ho nejedávam tak často. Raz za čas si ho ale veľmi rád doprajem.

V rámci terajšej kariéry ako tréner mladých hokejových brankárov dbáte aj teraz na zdravú stravu?

Počas kariéry sme mali presne nalinajkované čo máme jesť deň pred zápasom alebo priamo v deň zápasu, kedy to bola ľahšia strava, takže ja som sa cestovín a kuracieho mäsa najedol strašne veľa, ale napriek tomu stále jedno z mojich najobľúbenejších jedál  sú cestoviny v rôznej podobe s omáčkami, ktoré mám veľmi rád, takže v Taliansku by som si vedel predstaviť žiť. Teraz keď už som tréner disciplína v tých stravovacích návykoch nieje až taká. Ja som ten typ, ktorý aj keď netrénuje nemá problém s tým, že by som priberal. Teda moja disciplína nemusí byť až taká striktná. Mám výhodu v tom, že ešte stále si môžem dovoliť akékoľvek jedlo, napríklad aj výborný Hamburger.

V súčastnosti ste trénerom mladých hokejových brankárov. Ako tréner musíte mať pod dohľadom okrem výkonnosti určite aj ich stravu, ktorá je pre športovcov veľmi dôležitá. Môže si mladý hokejista v dnešnej dobe len tak vyjsť večer do ulíc a dať si čokoľvek?

Tak samozrejme, že sa ich snažíme usmerniť aj v tomto ohľade. Chlapci musia popri športových hokejový návykoch získavať aj základy správnej životosprávy. Snažíme sa im to vysvetliť systémom, ,, okej, burger si môžeš dať, ale musíš vedieť kedy“. Deň pred zápasom alebo priamo v deň zápasu to nieje ideálna strava. Pre športovca nieje ideálne jedávať ťažký druh jedál akým je burger, ale v čase voľna, keď som nemal tréning alebo zápas som si ho občas doprial.

Keďže ste okúsili receptúru burgrov na Slovensku aj v zahraničí pri ich porovnaní vidíte rozdiel?

Prvýkrát som sa s burgrom ako takým stretol v Kanade. V podstate môžem povedať, že pri poslednej návšteve Ameriky sme s priateľmi skonštatovali, že Američania už nie sú až takí nároční na stravu ako kedysi a zdalo sa nám, že burgre u nás sú v poslednom čase naozaj omnoho chutnejšie.

Už ste ochutnali nejaký burger na Stanici Košice?

Áno, pred pár týždňami som si dal burger v netradičnom prostredí košickej vlakovej stanice a musím povedať, že mi veľmi chutil. Preto som neváhal, keď som bol oslovený aby som sa stal tvárou nového ,,MAJSTROVSKÉHO BURGRA“.  Vďaka vzájomnej spolupráci vznikol veľmi chutný burger, ktorý sa k sledovaniu hokejových zápasov bude výborne hodiť.

Momentálne žijete s rodinou v Košiciach. Ako ste na tom teraz Vy a domáce varenie?

Keď som športoval musel som jesť veľmi veľa, keďže ten výdaj energie bol dosť veľký a tým pádom musela aj manželka viac variť. Na túto situáciu sme následne naviazali aj po ukončení mojej aktívnej brankárskej kariéry, keď som veľa času trávil doma a spolu s deťmi sme si zvykli na domácu stravu, ktorú tak prirodzene viac preferujeme.

Máte svoje obľúbené jedlo?

Rád si dám tradičné slovenské halušky, rovnako mám veľmi rád kurča, ktoré sme jedávali stále v nedeľu na obed.

Ako spolukomentátora hokejových zápasov, ktoré sa odohrajú v Košiciach Vás teraz čaká náročné, no zároveň fantastické obdobie plné hokeja. Ako prežívate obdobie pred majstrovstvami?

Ja ho prežívam naozaj veľmi intenzívne, keďže budem spolukomentátorom hokejových zápasov v košickej Steel Aréne, kde bude určite domáca slovenská hokejová atmosféra. Určite budem spolukomentovať aj niektorý zo slovenských zápasov, takže o to viac to budem prežívať a už teraz sa teším na tú neopakovateľnú atmosféru. Spomínam si na minulé majstrovstvá sveta, kedy som sledoval zápasy ako divák, ale teraz to bude iné. Bude to pre mňa, Košičanov a všetkých, ktorí prídu do Košíc určite nezabudnuteľný hokejový zážitok.

 

Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor a prajeme príjemné hokejové zážitky pri spolukomentovaní hokejových zápasov na tohtoročných Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.

Autor: Alžbeta Gajdošová Keruľová