Košická kráľovná kávy Zuzana Navarčíková

Košická kráľovná kávy Zuzana Navarčíková

ZUZANA NAVARČÍKOVÁ

Baristka a obchodná zástupkyňa

 

Viete si predstaviť začať váš deň inak ako dobrou kávou? Od svojich 17 rokov miluje kávu aj managerka Food PARK-u a certifikovaná garantka kvality talianskej kávy značky TOSTINI na prevádzkach v nákupnom centre na železničnej stanici v Košiciach, Zuzana Navarčíková.

Zuzka, ako sa začal tvoj príbeh kávy?

Kávu som sa naučila piť vďaka môjmu otcovi, ktorý si kávu doprial každý deň. Po štúdiu som sa stala baristkou a neskôr obchodnou manažérkou. Moja láska ku káve narástla po tom, čo som sa zúčastnila školenia v Teggiano, kde som sa zoznámila priamo s celým procesom výroby kávy a rovnako aj s majiteľmi značky TOSTINI. Bola som nadšená tým, s akou energiou a radosťou sa starajú o každé jedno zrnko kávy a dávajú si záležať na kvalite tak, že majitelia kávu nielen kontrolujú, ale osobne aj pražia. Táto skúsenosť sa pre mňa stala zárukou kvalitnej poctivej kávy, ktorá v sebe nesie dušu Talianska.


Počas svojej praxe si prišla do kontaktu s mnohými značkami kávy, prečo si si zamilovala práve TOSTINI?

Káva značky TOSTINI prichádza na trh z rodinnej pražiarne, ktorú vlastnia súrodenci Max a Desirée. Mala som možnosť zúčastniť sa viacerých školení priamo v ich výrobnej hale čo bol pre mňa neuveriteľný zážitok. Pustili nás do svojho sveta, kde žijú a pracujú celé dni, ukázali nám atmosféru pri spracovaní kávy od semienka až po dokonale zabalenú kávu v predajných regáloch. Bola som uchvátená z ich hrdosti na ručné balenie kávy do balíkov, z toho ako im záleží na každom zrnku ich kávy, ktoré sa dostane do šálky ľudí v rôznych kútoch sveta. TOSTINI som si obľúbila pre jej osobitú chuť, pre zážitok, ktorý mi ponúka keď ju pijem a preto, že je to káva, kávu osobne poznám.

Ako jedna z mála Slovákov si držiteľkou viacerých certifikátov od svetovej asociácie kávy Speciality Coffee Association. Priblížiš nám ako takéto získavanie certifikátov vo svete kávy prebieha?

Je to pravda. Som hrdou držiteľkou Certificato Torrefazione Tostini Caffé, Introduction to Coffeé a najnovšie som si z Talianska priniesla certifikát o absolvovaní kurzu, ktorého hlavnou témou bolo Latte Art. Aby som získala tieto certifikáty musela som sa zúčastniť školení priamo vo výrobe, skladoch a pražiarni kávy TOSTINI. Musela som si spolu s kolegami z viacerých krajín sveta prejsť celým procesom vývoja kávy. Keďže sa káva odborne pripravuje ako zmes semien rôznych druhov kávovníka, certifikovaný garant kávy sa na týchto školeniach učí rozoznávať pomery kávy arabica zo semien kávovníka arabského a kávy robusta zo semien kávovníka robusta. O chuť a vôňu v mletej kávovej zmesi sa starajú rôzne druhy arabicy, o farbu naopak druhy robusty. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Záver školenia patrí samozrejme príprave kávy aby chutila tak, ako má a aby bola naozaj kvalitne pripravená.


Koľko káv počas dňa vypiješ?

Každý deň sa to mení, ale približne som si zvykla na 6 a viac káv denne. Napriek množstvu, ktoré vypijem si každú jednu kávu vychutnávam a dbám na to, aby mala ten správny postup prípravy a výbornú chuť.

Aký druh kávy TOSTINI ti najviac chutí?

Najviac mi chutí zrnková káva TOSTINI Max, ktorá má v sebe silný temperament doplnený o jemnú kyslosť. Káva sa vyznačuje príjemnou arómou a  krémovosťou. V jej chuti viem rozoznať sladké pečivo, čokoládu i hrozienka. Taktiež mi veľmi chutí káva TOSTINI Desirée, ktorá sa podobne ako Max vyznačuje tiež silným temperamentom. Špecifické na nej je najmä to, že v nej môžu zákazníci cítiť kakao.

Vo svete kávy sa pohybuješ už mnoho rokov. Máš aj ty doposiaľ nesplnený sen spojený s kávou?

Samozrejme. Ja, rovnako ako každý milovník kávy, by som chcela v živote vidieť a zažiť atmosféru brazílskych kávových plantáží. Zúčastniť sa zberu kávových zŕn, či byť pri tom, ako sa káva spracúvava na brazílskych farmách. Dúfam, že sa mi tento sen raz podarí splniť. Musí to byť neuveriteľný zážitok.