Staničný Pivovar navštívil sládok Lukáš Sopúch

Staničný Pivovar navštívil sládok Lukáš Sopúch

V piatok 1. marca sa Staničný Pivovar tešil vydarenej akcii s názvom Ochutnávka a prezentácia pivných špeciálov, ktorá do pivovaru prilákala množstvo fanúšikov dobrého piva. Na toto dobrodružstvo s craftovou diviziou Beerport a pivovarom Bradáč sa vydali mladí i starší milovníci piva a tak bola v metropole východu skvelá atmosféra plná nových informácií o výrobe degustovaných pív priamo od sládka – Lukáša Sopúcha, ktorý s radosťou prijal pozvanie aby túto ochutnávku riadil. My sme sa rozhodli priniesť vám krátky rozhovor s týmto sládkom a predstaviť vám tohto milovníka piva, otca mladej rodinky i nadšeného cestovateľa Lukáša Sopúcha.

Lukáš, vitaj v Košiciach. Momentálne žiješ na západe Slovenska, tak teda ako sa ti páči v našej metropole východu? Si v našom meste prvýkrát alebo si Košice už niekedy navštívil?
Ďakujem. V Košiciach niesom prvýkrát, dokonca, za posledný rok som tu asi šiestykrát.  Mám Košice veľmi rád nakoľko ja osobne pochádzam z neďalekej Spišskej Novej Vsi, kde som žil 5 rokov. Veľmi ma to ťahá do Košíc a dnes som sem zhodou okolností prvýkrát priniesol aj svojho malého synčeka a manželku, ktorým som cez deň stihol poukazovať mesto. Aj im sa Košice veľmi zapáčili. Ja osobne si myslím, že tie Košice majú taký svoj ,, genius loci“. Je to jedno krásne mesto s nádherným námestím kde sa človek môže pokojne poprechádzať a nájsť si to svoje.

Čo hovoríš na atmosféru, ktorá dnes vládne v Staničnom Pivovare na Ochutnávke pivných špeciálov?

Som naozaj v skutku užasnutý. Dosť ma celý tento večer prekvapil, samozrejme vo veľmi dobrom svetle. Košický Staničný Pivovar je prevádzka, ktorá sa nachádza na železničnej stanici a tým pádom by človek neočakával vyšší level piva, gastronómie, či samotného prostredia. No tento podnik ma naozaj príjemne prekvapil, a myslím si, že takto nastavený koncept má veľký potenciál na ďalší rozvoj.

Zvykneš robievať takéto ochutnávky pív často?
S Beerportom robievame takéto ochutnávky na pravidelnej báze. Sú to buď ochutnávky žiadané od konzumentov alebo určené pre našu prezentáciu priamo u našich klientov. Ja si myslím, že pivo je nápoj, ktorý je na Slovensku veľmi dobre známy a tým, že sa rozširuje varieta druhov piva sú takéto degustácie veľmi dobrým prostriedkom ako predstaviť zaujímavé pivá širšej verejnosti. Ja osobne hľadám stále, aj mimo práce, cesty ako ľuďom priblížiť remeselné pivko. Aj v osobnom čase častokrát riešim rôzne degustačné záležitosti s kamarátmi a medzi známymi. Pivo nie je pre mňa len práca ale dalo by sa povedať, že je to môj životný štýl.

Ako si sa stal sládkom pivovaru BRADÁČ?
K remeselnému pivu som sa dostal v roku 2013 keď som žil v Kanade. Tam som sa zoznámil s varením piva a napríklad aj s pivom Lagunitas, ktoré aj vďaka Beerportu už poznajú zákazníci aj na Slovensku. Nadšenie z varenia piva, ktoré som si priniesol so sebou z Kanady, som začal zveľaďovať. Začal som ho bližšie študovať, venovať sa mu vo voľnom čase formou domovaričstva a aktuálne sa mi darí sa týmto krásnym koníčkom aj živiť.

Keďže každý deň prichádzaš do kontaktu s rôznymi druhmi piva. Je nejaké pivo pre teba špeciálne alebo máš svoju pivnú srdcovku?
Pivné štýly sú pre mňa nekončiace a môžem povedať, že z tej obrovskej variety v pivnom svete obľúbené pivo nemám. Každé má v sebe čosi iné, špecifické a úplne odlišné od ostatných. Každý dúšok je iný. Priznám sa však, že špeciálnym pivom je pre mňa Lagunitas, ktoré v Kanade znamenalo zlom v mojom profesijnom živote. Vďaka tomuto pivu robím to čo robím a čo ma tak náramne baví.