MAX TOSTINI opäť zavítal do metropoly východného Slovenska

MAX TOSTINI opäť zavítal do metropoly východného Slovenska

Zakladateľmi pražiarne TOSTINI sú súrodenci Desirèe a Max Tostiniovci. Umelecké cítenie Desirèe, náročný štýl a neustála túžba inovovať, priniesli v posledných rokoch viditeľný vývoj tejto jedinečnej značky. Naopak, Maxove strategické schopnosti ako aj jeho skúsenosti svetového baristu spojené s túžbou po dokonalosti, rovnako aj odhodlanie a schopnosť zlúčiť technológie a remeslo, umožňujú TOSTINI vytvárať tie najlepšie kávové zmesy, ktoré môže príroda ponúknuť. Stredomorská vášeň týchto dvoch súrodencov tak vytvorila jedinečný produkt, ktorému sa behom niekoľkých rokov podarilo dosiahnuť očakávanú jemnú chuť a stal sa tak referenčným miestom pre zabezpečenie kvality talianských káv. V júni čaká TOSTINI svetová výstava v New Yorku, no ešte predtým zavítal jeden z majiteľov, Max TOSTINI, do našich krásnych Košíc na festival Káva Čaj Čokoláda, kde nám poskytol exkluzívny rozhovor. 

Max, vitaj opäť na Slovensku a zároveň v našich krásnych Košiciach. My Slováci sme zvyknutí konzumovať kávu kvôli kofeínu a naučeným zvykom, ktoré sme získali od rodičov a ich rodičov. Ako sa začal tvoj príbeh spojený s kávou?

Ďakujem za privítanie. Som rád, že som sa sem mohol znova, už po siedmykrát vrátiť a vypiť si našu kávu s vami, Košičanmi. Káva bola súčasťou môjho života ako u každého iného Európana. Celá táto idea vytvoriť rodinnú pražiareň bola viacmenej myšlienka mojej sestry. Keď mi o tomto nápade povedala, ani som poriadne nevedel o čo ide, keďže sme žili v tom čase v Nemecku. Postupne som sa s touto víziou začal bližšie zoznamovať a nakoniec som túto prácu začal milovať.

Max Tostini pripravujúci kávu TOSTINI na jednej z výstav. Foto: TOSTINI

Ako si sa stal z milovníka kávy jej pražičom? Čo všetko si musel zvládnuť?

Najprv som začal navštevovať kurzy špecializované na prípravu kávy a zároveň aj kurzy praženia priamo v pražiarňach. Vopred ma hnala najmä moja vášeň ku káve. Je samozrejmé, že my pražiari sa snažíme kupovať tie najlepšie kávy a dbáme na kvalitu kávových zŕn, ktoré kupujeme. Sú však aj takí pražiari, ktorí sa naše vytvorené zmesi okopírovať. Najdôležitejšie pre tých, ktorí robia s kávou sú vášeň a chuť robiť vo svete kávy, ale musia mať tiež kvalitnú prvotná surovina.

Ako vyzerá taký klasický deň teba ako pražiara kávy?

My pražiari vstávame a začíname naozaj veľmi skoro. Ja začínam o 5 ráno a celý cyklus výroby, na ktorom sa zúčastňujem a kontrolujem ho trvá až do 14:00 každý deň. Potom, keď prídu zelené kávy, najprv ich musíme ochutnať či sú dobré, keď prejde testom v laboratóriu, potom sa posunú do pražiarne, kde sa pražia.

Pracuješ v rodinnej pražiarni TOSTINI, kde pracuješ spolu so svojou sestrou Desirée. Ako vznikol názov firmy TOSTINI? Mnohí ľudia si myslia, že je to tvoje priezvisko, je to tak?

TOSTINI je jediná firma, v ktorej som kedy pracoval, keďže som hneď po ukončení školy začal pražiť kávu. Bol som pri vytváraní TOSTINI od úplného začiatku po boku mojej sestry. Názov našej firmy TOSTINI vznikol od názvu stroja na praženie kávy: tostare – pražiť a teda výsledné TOSTINI znamená v preklade pražiči. Nie, Tostini nie je moje priezvisko (smiech). Hoci som pre všetkých Max Tostini, v skutočnosti sa volám Max Lavechia.

Max Tostini počas procesu praženia. Foto: TOSTINI

U nás na Slovensku platí pravidlo – čím väčší turek do skla, tým lepšie. Mladí sa zas snažia horkosť kávy prebiť mliekom či cukrom. Ako je to s Talianmi? Vychutnávajú si kávu inak ako Slováci?

My Taliani máme rozdielnu kultúru oproti našim známym zo severu Európy. U nás sa pije káva hneď pri pulte. Je to rýchla záležitosť, vy si ju skôr vychutnávate posediačky. Vy ju pijete na rozdiel od nás ako druh nápoja. My ju pijeme presne takú aká je, priamo zo stroja, ako niečo, čo je súčasťou nášho každodenného dňa. Vychutnávame si naopak jedlo, pri ktorom vieme sedieť celé hodiny. Káva je našou súčasťou. Pijeme ju bez mlieka, či s cukrom alebo bez, to závisí od každého zvlášť, ako to má kto rád.

Max, vieme o tebe, že veľa cestuješ, pretože chodievaš pre TOSTINI nakupovať kávu do zahraničia. Popíš nám ako tvoj výber kávy prebieha, kde všade kávu zvykneš nakupovať a čo musí káva spĺňať aby sa mohla stať súčasťou kávových zmesí TOSTINI?

Nakupovať kávu chodievam veľmi často a to do rôznych krajín sveta. V krajinách, ktoré sú najväčšími výrobcami kávy: Južná Amerika, Afrika, Ázia, India. Naše kávy sú zložené zo zmesí, ktoré pochádzajú z juhu Ameriky: Guatemala, Salvador, Columbia, Nikaragua, rovnako aj z káv z Indie: Pačava, Cappy Royall alebo z Afriky. Káva musí spĺňať mnoho kritérií no musí to byť v prvom rade kvalitná arabika alebo robusta, kávové zrná musia byť čisté, bez plesní či povrchových poškodení a samozrejme, zrná musia voňať tzv. jarnosťou, ako keď si predstavíte vôňu trávy. Následne záleží na tom ako zmesi zladíte.

 

 

 

 

 

Foto: TOSTINI

Je podľa teba rozdiel, keď je káva urobená doma a je rozdiel, keď  ju pripraví niekto profesionálne? Max, prečo by mal podľa teba človek , ktorý miluje kávu, určite ochutnať aj TOSTINI? Akú ponuku môže od káv TOSTINI očakávať?

Kto si zvykne robiť kávu doma vie, že je rozdielna a nechutí ako v kaviarni. Doma si pripravujete zväčša Moku alebo Americkú kávu. Ja osobne preferujem Ristretto, ktoré si počas dňa doprajem viackrát, podľa toho, aký mám ťažký deň. Prečo ochutnať TOSTINI? V prvom rade sme výrobcami, pražičmi z Talianska. Mnoho ľudí pozná taliansku kávu – najmä espresso, ktoré je preslávené po celom svete. Pri pití našej kávy človek cíti dokonca aj to, že pochádzame z juhu Talianska, z oblasti Kampánie, čo reflektuje náš spôsob praženia kávy.  Je krémová, má bohatosť a plnosť. Piť kávu TOSTINI by som odporúčal možno aj kvôli tomu, že my majitelia pražiarne sme mladí a pri jej tvorbe je cítiť mladého ducha mňa a mojej sestry a našu zodpovednosť, pretože si dávame záležať nielen na prvotnej surovine, kvalite, ale i na komunikácii s konečným spotrebiteľom.

Foto: TOSTINI

Ponúka TOSTINI svojim zákazníkom aj iné alternatívy z kávy? Určite plánujete vytvárať opäť nové druhy kávových zmesí. Už ste rozmýšľali nad ich názvami?

My máme rôzne druhy káv – kapsule, pody, novinkou je náš nápad Moca Cola – spojenie kávy so sódou. Pri jeho pití si môžete užívať studený nápoj s kofeínom. My sa snažíme každý rok prinášať niečo nové na trh s kávou. Tento rok sme priniesli Moca Colu, granitu a na ďalší rok prinesieme ďalšie alternatívne typy káv, na ktoré sa môžu tešiť aj zákazníci na Slovensku.

Aký druh kávy ponúka TOSTINI na festivale Káva, Čaj Čokoláda v Košiciach?

Naša firma ponúka na tomto festivale naozaj skvelé druhy káv. Na ochutnanie sú pripravené 100% Afrika a Amerika Blend , Max, kapsule a celkovo sme vybrali z každého niečo. Musím sa priznať, že som dnes ochutnal Max Blend pripravenú mojimi kolegami z Food PARKu na Stanici Košice a bola výborná. Dávam kompliment a veľmi chválim.

Max Tostini spolu s tímom Stanice Košice na výstave Káva Čaj Čokoláda. Foto: Stanica Košice
Max so svojou sestrou Desirée. Foto: TOSTINI
Max Tostini Foto: TOSTINI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za rozhovor ďakujeme Maxovi TOSTINI a prajeme jemu aj celému tímu, ktorý stojí za fantastickou talianskou kávou TOSTINI  veľa kávových úspechov.

Preklad: Katarína Kotrasová

Autor: Alžbeta Gajdošová Keruľová