Aj dnes sa Vám ako skvelá kuchárka predstaví opäť naša Veronika z nákupného oddelenia. Veľmi rada kváskuje a jej recepty sme si všetci veľmi obľúbili, tak sme ju presvedčili aby bola opäť tvárou Piatkového receptára. Veronika si dnes pre Vás pripravila chutný domáci chlebík.
140 g ražnej múky
160 ml vody
1 lyžica ražného kvásku
300 g hladkej špaldovej múky
180 g hladkej chlebovej múky
80 g špaldovej celozrnnej múky
40 g ovsených vločiek
250 ml acidka
120 ml vody
3 ČL soli
1 ČL medu
rasca, ľan, sezam …
1. Zo 140g ražnej múky, 160ml vody a 1 lyžice ražného kvásku si pripravíme rozkvas, ktorý necháme cca 8-10 hodín pri izbovej teplote nakysnúť.
2. Potom pridáme 300g hladkej špaldovej múky, 180g hladkej chlebovej múky, 80g špaldovej celozrnej múky, 40g ovsených vločiek, 250ml acidka, 120ml vody, 3 lyžičky soli, 1 lyžička medu a kto chce, tak môže pridať rascu, ľan, sezam, … Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť ďalšie 3 hodiny. Každých 40 min cesto poprekladáme. Vyformujeme bochník, vložíme do ošatky a necháme ďalšie cca 2 hodiny.
3. na vrch cesta môžeme po vyklopený z ošatky nakresliť vlastná motív alebo posypať pripravené cesto sezamom a inými.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre, prvých 10min so záparou na 240 C a ďalších 20 min bez zápary na 200 C.
Prajeme dobrú chuť!