PIATKOVÝ RECEPTÁR: Margecianske gruľovníky od Betky Gajdošovej

Dnes nám predstaví svoje obľúbené jedlo a recept naň naša hovorkyňa Betka. Gruľovníky z jej rodnej obce sme mali možnosť ochutnať aj my na gastro festivale Margecianske Fajnoty v Margecanoch a chutili výborne. Nebolo pochýb, že nám ich výrobu Betka predstaví detailnejšie v jednom z dielov Piatkového receptára.

,, Tento recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj kuchár začiatočník. Gruľovníky na sladko robievala doma moja babka, dnes ich robieva najčastejšie, a samozrejme pre celú rodinu vo veľkom, moja svokra. Musím sa priznať, že najradšej mám variantu s cesnakom, no na Fajnotách pozorujem, že ľudia zbožňujú najmä sladkú verziu. Nech si už gruľovníky pripravíte na akýkoľvek spôsob, určite Vám budú chutiť a budete si ich robiť doma často ako dezert či prílohu k jedlu.“

Suroviny pre 4 člennú rodinu:

5 – 7 ks zemiakov

hladká múka (dať toľko k zemiakom aby sa vypracovalo vláčne cesto)

soľ

bravčová masť

(cesnakové pesto, práškový cukor)

 

1.Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, ošúpeme a necháme vychladnúť.

 

2. Zemiaky na jemno pomelieme a osolíme a pridáme hladkú múku. Na pracovnej doske z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto.

3. Z cesta urobíme valček, z ktorého odkrajujeme kúsky a následne vyvaľkáme tieto kúsky po jednom na gruľovníky o priemere asi 20 cm. Gruľovník je správne vyvaľkaný vtedy, keď sa netrhá avšak nie je ani príliš hrubý.

   

4. Takto pripravené gruľovníky pečieme na suchej teflónovej panvici alebo na starom ,,šparete“ či peci.

5. Upečený gruľovník, ktorý má zlatistú farbu, potrieme roztopenou bravčovou masťou (prípadne roztopeným maslom).

6. My v Margecanoch ponúkame hosťom gruľovníky na sladko s bravčovou masťou a posypané práškovým cukrom alebo na slano iba so soľou prípadne s cesnakom (my používame zmes podobnú cesnakovému pestu, my už v ňom máme bravč. masť, teda gruľovníky potierame iba jeden krát).

7. Gruľovník potrieme, preložíme na polovicu a opäť potrieme a ešte raz preložíme až vytvoríme trojuholník podobný pizzy.

Prajeme dobrú chuť a príjemné pečenie.