fbpx

PIATKOVÝ RECEPTÁR: DUO brioška Veroniky Gazdagovej

,,Túto briošku a koláč doma milujú moje deti aj môj manžel. Ako mnohé mamy, aj ja som podľahla čaru kváskovania a obľúbila som si ho natoľko, že si bez takýchto doma upečených dobrôt nevieme predstaviť víkend.“ Popísala svoj dnešný recept Veronika, členka nášho tímu nákupného oddelenia. Tento Veronikin najobľúbenejší recept je ľahký a zvládnu ho aj začiatočníci 🙂 Tak prajeme príjemné pečenie.

Suroviny:
200g kvások LM (lievito madre),
360ml smotany na šľahanie,
40ml vody,
3PL cukor,
2PL olej,
2 ks vanilkový cukor,
2 žĺtka,
hrozienka,
citrónová kôra,
600g špaldová hladká múka,
soľ

Postup:
1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať cca 6 hodín. Je to recept pre vianočku, ale dá sa z neho spraviť čokoľvek (buchty, makovky,..). Ja som sa rozhodla spraviť tvarohový koláč a briošku.
  
2. Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Z prvej polovice vyvaľkáme dva pláty medzi ktoré dáme tvarohovú plnku (tvaroh ochutíme cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a hrozienkami). Druhú časť cesta rozdelíme na tri časti.
3. Ja som do jednej pridala kakao, aby bola brioška trochu iná a zapletieme vrkoč, ktorý vložíme do vymastenej formy. Všetko necháme kysnúť ďalšie cca 3 hodiny, alebo pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem. Môže to trvať aj dlhšie. Záleží od teploty alebo aké silné máme lievito madre.
4. Povrch koláčov potrieme bielkami, ktoré nám ostali a pečieme pri teplote 200 C cca 20min.

Ak chceme klasickú vianočku: z daného množstva vieme urobiť dve vianočky.
Dobrú chuť.