Dnes nám svoje kulinárske tajomstvá prezradí naša prevádzková riaditeľka Andrea Pokorná. Predstaví nám zaujímavý recept na lahodný jablkový koláč, ktorý zvládnete upiecť ľahko a rýchlo aj s Vašimi deťmi. Zvládnuť úskalia práce na mnohých prevádzkach v našom holdingu musí byť náročné, preto je čas trávený v kruhu rodiny vzácny a s dobrým sladkým koláčom hneď krajší.
,,Toto je môj obľúbený koláč, s ktorým sa mi spájajú vianočné, jarné i letné prázdniny u mojej babky. Dlho som tento koláč pripravovala iba popamäti a chutí, ktoré som si pamätala z detstva, keďže recept mojej babky som si neuchovala. Pred pár rokmi som náhodne objavila presný recept v Receptoch zo života a jeho oficiálny názov je Jemný jablkový koláč.“ Prezradila naša prevádzková riaditeľka Andrea a my môžeme len potvrdiť, že keď nám ho doniesla do práce všetci sme boli z tejto dobroty ku káve úplne nadšení.
Prajeme príjemné pečenie 🙂
Suroviny
- 400 g práškového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 5 vajíčok
- 300 g hrubej múky
- 500 g neolúpaných jabĺk
- 100 g orechov
- 100 g hrozienok
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- malinový alebo ríbezľový lekvár
- minimálne 1 ochutnávač, aby bol projekt úspešný😊
Poleva:
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g masla
Recept:
- Vajíčka vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom.
- Jablká ošúpeme a postrúhame, hrozienka namočíme. My do koláča hrozienka nedávame, nahradíme ich väčším množstvom orechov. Do cesta striedavo pridávame múku s práškom do pečiva a postrúhané jablká. Miešame jemne, na záver zamiešame hrozienka a mleté orechy.
- Cesto vylejeme na vymastený a múkou posýpaný plech, povrch zarovnáme. Dôležité je na zarovnanom povrchu skontrolovať chuť a hustotu surového cesta😊
Dĺžka prípravy 25 minút. S pomocníkmi i hodinu.
- Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút pri teplote 180°C.
- Na upečené, ešte teplé cesto natrieme ríbezľový alebo malinový lekvár. My najradšej máme domáci ríbezľovo-malinový, ktorý natierame na tenko.
- Na polevu rozpustíme maslo vo vodnom kúpeli, do ktorého pridáme kúsky čokolády a zmes dohladka vymiešame. Koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť v chlade.
- Môžeme podávať s jahodou, šľahačkou alebo s tým, čo doma nájdeme😊