fbpx

AKO KÁVIČKOVAŤ EKOLOGICKY s Pavlom Krumphanzlom

Minulý mesiac sa členovia tímu Stanice Košice zúčastnili na jednej z najväčších výstav v Európe, v talianskom Miláne. Táto výstava sa koná každé dva roky a je určená pre ľudí pracujúcich v gastro segmente. Na obrovskej ploche milánskom výstaviska „Fiera Milano“ na obrovskej ploche vystavovatelia prezentujú najnovšie inovácie a trendy v gastronómii. Na výstave je možné vidieť všetko od moderných prístrojov až po najnovšie trendy v zdobení zákuskov  či nové chute zmrzlín pre ďalšiu letnú sezónu. Pavel Krumphanzel spolu so svojimi kolegami neodišli z Milána naprázdno a na košickú stanicu prinášajú trendový produkt, ktorý je momentálne hitom na trhu v Taliansku. Je ním kávovar CIAO, ktorý náš tím zaujal najmä tým, že si vďaka nemu môžete doma či kancelárií urobiť vždy pravé talianske espreso. V dnešnom rozhovore nám Pavel Krumphanzel túto taliansku novinku priblíži, a vy sa tak o kávovare CIAO dozviete bližšie informácie.

Ste veľkým milovníkom dobrej a kvalitnej kávy. V čom podľa vás tkvie základ prípravy pravého espresa?
K príprave dobrého espresa je potrebné mať dobrý kávovar, kvalitný kávomlynček, kvalitnú kávu, dobrú vodu a znalosti o príprave  kávy.
Môžete mať tú najdrahšiu a najlepšiu kávu na svete, pokiaľ si ju neviete namlieť tak ako treba, dobré espreso z nej nikdy nebude. To isté platí aj pri kávovare. Pokiaľ váš kávovar nedokáže vyvinúť potrebný tlak vody, dobrého espresa sa tak skoro nedočkáte. Možno máte doma kávovar, ktorý má v sebe integrovaný kávomlynček, no káva nechutí tak ako v dobrej kaviarni. Odpoveď je jednoduchá. Chyba môže byť v znalosti o nastavení správneho mletia kávy v kávomlynčeku. Hoci to znie neuveriteľne, správne namletie kávy je hotová veda. Dobrý barista v kaviarni  niekoľkokrát za deň nastavuje mlecie kamene tak, aby bola káva správne namletá, a nastavuje aj správne množstvo kávy, ktoré sa namelie na jedno espreso (približne 8 g). Myslím si, že väčšina Slovákov toto určite doma na svojom kávomlynčeku nerobí. Vo svete kávy platí pravidlo, že si každá káva vyžaduje iné mletie. Vplyv na kávu má dokonca aj neviditeľný faktor akým je napríklad vlhkosť vzduchu. Ak ste boli niekedy  v kaviarni, kde do kávomlynčeka nasypali zrnkovú kávu z nového balenia, a baristi nespravili kontrolné mletie pred uvarením espresa, viackrát tam nechoďte. Podľa mňa tam asi dobrú kávu nepripravujú.


Máte obrovské znalosti o príprave kávy, kde si ich získali?
Verte alebo nie, tak pred dvoma rokmi som kávu vôbec nepil. O kávu som sa začal zaujímať, až keď som ju začal nakupovať pre prevádzky na Stanici Košice, kde som vďaka spolupráci s majiteľmi kávy TOSTINI nadobudol všetky znalosti o príprave kávy, ktoré dnes mám. Musím sa priznať, že ako spoznávam svet kávy som ním deň čo deň viac fascinovaný.

Z Milána ste spolu s kolegami priniesli nový kávovar CIAO. Povedzte nám o tejto novinke viac.
Ako som spomenul, najťažšie je doma namlieť kávu a nadávkovať jej správne množstvo. Pri tomto kávovare táto starosť odpadá. Zodpovednosť za správne namletie a množstvo kávy za vás preberá pražiar a balič kávových ESE podov (Easy Serving Espresso). Tento kávový pod je jednoducho povedané – správne namleté množstvo kávy zabalené do papierového vrecúška. Toto vrecúško je následne ešte zabalené do obalu, ktorý je napustený ochrannou atmosférou, aby si káva uchovala čerstvosť, dokonalú chuť a vôňu. Technológia ESE podov je známa už od roku 1970. Ich používanie v domácnosti však nebolo možné, nakoľko bežný kávovar nedokázal vyvinúť dostatočný tlak horúcej vody, aby bolo možné z týchto podov vedela pripraviť dobrú kávu. Preto sa ESE pody používali len v niektorých kaviarňach, kde nepouživali kávomlynčeky.
Dnešné technológie pokročili a šikovné talianske ručičky v spoločnosti SPINEL vyrobili kávovar na ESE pody pre domáce použitie. Tento kávovar dokáže vyvinúť tlak horúcej vody až 15 barov, čo je ideálny tlak na to, aby horúca voda (98°C) pretlačená cez ESE kávový pod vytvorila husté krémové a voňavé espreso. Boli sme nadšení, keď sme presne takýto kávovar našli na výstave v Miláne a mohli sme ho následne priviezť k nám na Stanicu Košice na predaj do našej prevádzky Food PARK. Kávové ESE pody TOSTINI, ktoré Vám k nim ponúkame, sú ideálnou voľbou k týmto kávovarom. Talianska pražiareň TOSTINI svoje ESE pody testovala na kávovaroch SPINEL. Preto vieme garantovať, že pripravené pravé talianske espreso v kávovare Ciao z kávového ESE podu TOSTINI bude také kvalitné, ako by ste si ho objednali v kaviarničke niekde na námestí v Neapole.

Naozaj je to espreso na nerozoznanie od pravého espresa, aké by vám spravili v obľúbenej kaviarni?
Môžete mi veriť. Ak si pripravíte espreso na tomto kávovare Ciao z kávového ESE podu Tostini, tak bude na 99 % rovnaké, ako by vám ho pripravil profesionálny barista v kaviarni.

Kde by si mohol potencionálny záujemca otestovať chuť takéhoto espresa?
Kávovar SPINEL na kávové ESE pody TOSTINI už niekoľko dní používajú všetky reštauračné vozne spoločnosti Wagon Slovakia Košice, jazdiace medzi Košicami a Bratislavou. Myslím si, že cestujúci už určite zaznamenali zmenu kávy, ktorá im je podávaná počas ich cesty. Káva vo vlaku už nie je len čierna zafarbená voda. Každý vo vlaku si môže teraz vychutnať pravé chutné a voňavé talianske espreso.
Práve týmto ľuďom, ktorí si chuť espresa zamilovali či už vo vlaku, alebo v prevádzkach na stanici, chceme ponúknuť tieto nové kávovary Ciao. Vďaka nemu si budú môcť dopriať espreso ako z kaviarne aj ráno doma v papučiach. Tešíme sa, že tento kávovar predstavíme na jar aj na výstave Káva, čaj, čokoláda na jar v košickom Kulturparku.

Znie to výborne. Má však tento kávovar ešte nejaké prednosti?
Nechcem, aby to znelo ako klyšé, ale je to kvalitný stroj, ktorý je celý vyrobený v Taliansku. Žiadna Čína alebo Taiwan. Ak zákazník bude používať ESE pody TOSTINI, po prepočítaní ho jedno espreso nebude stáť viac než 0,17 €. Samotný ESE kávový pod je len 100 % mletá káva bez akejkoľvek chemickej úpravy vlysovaná do papierového vrecúška. Po použití môžete ESE pod jednoducho vyhodiť, keďže je úplne rozložiteľný. Kávové ESE pody TOSTINI sú balené v ochrannom obale v ochrannej atmosfére. Obal je dokonca vyrobený z kompostovateľného materiálu. Týmto chránite životné prostredie, nakoľko neprodukujete pri príprave svojho obľúbeného nápoja žiaden nerozložiteľný odpad, ako to býva napríklad u známych kapsulových kávovaroch predávaných na Slovensku.

Na začiatku rozhovoru ste spomínali nové chute zmrzlín, ktoré ste mali možnosť v Miláne ochutnať. Prezradíte nám ešte na záver, aká zvláštna chuť zmrzliny sa na nás chystá v budúcej letnej sezóne?
Môžem prezradiť, že aj v zmrzlinách je trendom zdravý životný štýl. Preto tradičné zmrzliny, ktoré poznáme, páni v Taliansku okresali o cukor a mlieko. Vznikli zaujímavé nové zmrzliny, ktoré sú zdravšie. Tak uvidíme, ako budú chutiť našim zákazníkom a či si k nim nájdu cestu.

Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa, že tento nový kávovar vyskúšame.


Kávovar CIAO nájdete v 6 farebných variantoch v staničnom Food PARKu.