Peter Melkus
Šéfkuchár reštaurácie Staničný Pivovar
Novootvorený Staničný Pivovar okrem pestrej ponuky pív pre svojich zákazníkov ponúka aj dokonalé gastronomické zážitky vďaka šéfkuchárovi Petrovi Melkusovi. V jeho réžii sa vytvára pestré a inovatívne celotýždenné denné menu v rámci najnovších trendov v gastronómii, ktoré si zákaznícii hneď obľúbili. Je autorom kompletného menu „ala carte“, v ktorom nájdete okrem tradičných jedál aj veľké množstvo špecialít ako napríklad Staničný guláš na čiernom pive alebo Pivárenský burger s hranolkami. Inšpirácie v gastronómii čerpá zo svojich dlhoročných skúseností v gastro segmente v zahraničí i na Slovensku. Neustále sleduje nové trendy, ktoré Vám prináša v našej Pivárni priamo na tanier.
Peťo, kedy si začal cítiť, že ťa to ťahá ku kulinárskemu umeniu?
K vareniu a dobrému jedlu som mal blízko už odmalička. Mojou inšpiráciou boli najmä moja mama a babka a ich obrovská chuť variť s radosťou a láskou. V tejto modernej dobe je ťažké nájsť reštauráciu s chuťou a srdcom domova. Práve to ma priviedlo k myšlienke stať sa kuchárom. Chcem dať ľuďom tento dar, ktorý v dnešnej uponáhľanej dobe často nenachádzajú. Chcem aby sa ľudia v mojej reštaurácii cítili ako doma.
,, … v tejto modernej dobe je ťažké nájsť reštauráciu s chuťou a srdcom domova. Práve to ma priviedlo k myšlienke stať sa kuchárom.“
Aké boli tvoje začiatky v gastronómii?
Študoval som na Súkromnej škole gastronomickej v Košiciach a po jej absolvovaní som začal pôsobiť ako kuchár v slušnom rodinnom hoteli Gloria Palace, taktiež sídliacom v metropole východu. Ako moja dychtivosť a objavovanie nových gastronomických zážitkov rástla, podarilo sa mi zamestnať ako kuchár aj v ďalších zaujímavých reštauráciách, ktoré boli pre mňa veľkou životnou skúsenosťou.
Mnohí mladí kuchári zo Slovenska skúšajú šťastie aj v iných okolitých krajinách. Doviedla aj teba tvoja vášeň vo varení za hranice Slovenska?
Áno, podarilo sa mi zamestnať ako kuchár v nemeckom zámku Schlosshotel v Kronbergu, kde mal sídlo aj sám princ z Hessenu. Samotný rod Hesenských patril k najstarším a najvplyvnejším rodom v Nemecku. V ich žilách kolovala aj kráľovská krv, keďže sa sobášmi dostali do európskych kráľovských rodín. Pracovať v tomto historickom zámku bola pre mňa obrovská životná skúsenosť. Neskôr moje kroky viedli opäť domov na Slovensko, do mojich milovaných Košíc. Z prostredia historického zámku som sa vrátil do moderného mesta, v ktorom zákazníci túžia po svetových novinkách s chuťou domácej kuchyne. Snažím sa aby bola moja kuchyňa všestranná, regionálna, ale zároveň inšpirovaná modernou gastronómiou.
Po návrate na Slovensko si pracoval v reštaurácii Panoráma a neskôr si sa stal šéfkuchárom v novootvorenom Staničnom Pivovare, ktorý sa môže pýšiť širokým výberom pív. Vidíš rozdiely medzi varením pre hostí zámku v Kronbergu a pre hostí Staničného pivovaru?