Šéfkuchár Peter Melkus vymenil zámok za Staničný pivovar

Šéfkuchár Peter Melkus vymenil zámok za Staničný pivovar

 Peter Melkus 

Šéfkuchár reštaurácie Staničný Pivovar

Novootvorený Staničný Pivovar okrem pestrej ponuky pív pre svojich zákazníkov ponúka aj dokonalé gastronomické zážitky vďaka šéfkuchárovi Petrovi Melkusovi. V jeho réžii sa vytvára pestré a inovatívne celotýždenné denné menu v rámci najnovších trendov v gastronómii, ktoré si zákaznícii hneď obľúbili. Je autorom kompletného menu „ala carte“, v ktorom nájdete okrem tradičných jedál aj veľké množstvo špecialít ako napríklad Staničný guláš na čiernom pive alebo Pivárenský burger s hranolkami. Inšpirácie v gastronómii čerpá zo svojich dlhoročných skúseností v gastro segmente v zahraničí i na Slovensku. Neustále sleduje nové trendy, ktoré Vám prináša v našej Pivárni priamo na tanier.

 

Peťo, kedy si začal cítiť, že ťa to ťahá ku kulinárskemu umeniu?
K vareniu a dobrému jedlu som mal blízko už odmalička. Mojou inšpiráciou boli najmä moja mama a babka a ich obrovská chuť variť s radosťou a láskou. V tejto modernej dobe je ťažké nájsť reštauráciu s chuťou a srdcom domova. Práve to ma priviedlo k myšlienke stať sa kuchárom. Chcem dať ľuďom tento dar, ktorý v dnešnej uponáhľanej dobe často nenachádzajú. Chcem aby sa ľudia v mojej reštaurácii cítili ako doma.

,, … v tejto modernej dobe je ťažké nájsť reštauráciu s chuťou a srdcom domova. Práve to ma priviedlo k myšlienke stať sa kuchárom.“


Aké boli tvoje začiatky v gastronómii?
Študoval som na Súkromnej škole gastronomickej v Košiciach a po jej absolvovaní som začal pôsobiť ako kuchár v slušnom rodinnom hoteli Gloria Palace, taktiež sídliacom v metropole východu. Ako moja dychtivosť a objavovanie nových gastronomických zážitkov rástla, podarilo sa mi zamestnať ako kuchár aj v ďalších zaujímavých reštauráciách, ktoré boli pre mňa veľkou životnou skúsenosťou.
Mnohí mladí kuchári zo Slovenska skúšajú šťastie aj v iných okolitých krajinách. Doviedla aj teba tvoja vášeň vo varení za hranice Slovenska?
Áno, podarilo sa mi zamestnať ako kuchár v nemeckom zámku Schlosshotel v Kronbergu, kde mal sídlo aj sám princ z Hessenu. Samotný rod Hesenských patril k najstarším a najvplyvnejším rodom v Nemecku. V ich žilách kolovala aj kráľovská krv, keďže sa sobášmi dostali do európskych kráľovských rodín. Pracovať v tomto historickom zámku bola pre mňa obrovská životná skúsenosť. Neskôr moje kroky viedli opäť domov na Slovensko, do mojich milovaných Košíc. Z prostredia historického zámku som sa vrátil do moderného mesta, v ktorom zákazníci túžia po svetových novinkách s chuťou domácej kuchyne. Snažím sa aby bola moja kuchyňa všestranná, regionálna, ale zároveň inšpirovaná modernou gastronómiou.

Po návrate na Slovensko si pracoval v reštaurácii Panoráma a neskôr si sa stal šéfkuchárom v novootvorenom Staničnom Pivovare, ktorý sa môže pýšiť širokým výberom pív. Vidíš rozdiely medzi varením pre hostí zámku v Kronbergu a pre hostí Staničného pivovaru?
Rozdiel vo varení veľmi nevnímam. So zmenou reštaurácie sa pre mňa zmenila aj klientela a tej som sa ako šéfkuchár musel prispôsobiť. V každej reštaurácii je povinnosťou šéfkuchára udržiavať štandard a úroveň reštaurácie, či už ide o hotel, zámok alebo pivovar. Mojou prioritou je, aby zákazník z mojej reštaurácie odchádzal z gastronomickým zážitkom a rád sa k nám vracal. Dohliadam na celkový chod reštaurácie, na personál, navrhujem týždenné denné menu a starám sa aby boli zákazníci s jedlom čo najviac spokojní. Pracovať v Staničnom Pivovare bola pre mňa výzva. Vypracovať moderné, chutné a najmä originálne menu vhodné k posedeniu pri pive, či ako klasické denné menu, ma ako šéfkuchára určite posunulo vpred. Som veľmi vďačný za túto príležitosť.